ZÁZVOROVNÍK LÉKAŘSKÝ
Zingiberaceae (zázvorovité)

silice (1-3 %) obsahuje seskviterpeny ZINGIBEREN, ZINGIBEROL, které dávají typickou vůni, FARNESEN, KURKUMEN, SESKVIFELANDREN, BISABOLEN, fenolické ketony gingerolů (0,8 %) ZINGERONU a GINGEROLU. Obsah SESKVIFELANDRENU a ZINGIBERENU je nejvyšší v čerstvé rostlině, v průběhu sušení a skladování dochází k jejich rozkladu na produkty zvané shoagoly. Díky nim má zázvor typicky výraznou a pikantní chuť. Další obsahové látky jsou škrob (60 %), proteiny, fosfolipidy, steroly, mastné kyseliny, vitamín A, vitamíny B1, B2, B6, vitamín C, vitamín E, minerály (sodík, draslík, hořčík, vápník, fosfor, měď, mangan, železo).
Oddenek, který se po sběru ihned loupe a 5-6 dní se suší na slunci. Jednotlivé obchodní druhy se liší rozsahem oloupání, vůní a chutí. Aroma sušeného a čerstvého zázvoru se značně liší. Během skladování a v průběhu sušení se gingeroly rozkládají na shogaoly (dochází k rozkladu ZINGIBERENU a SESKVIFELANDRENU).
Tato prastará kulturní rostlina pochází pravděpodobně z tropické Asie, odkud se rozšířila do tropů celého světa. Nejlépe roste ve výživné, vlhké, ale propustné půdě. Vyžaduje teplé až subtropické klima. Ve volné přírodě se již nevyskytuje v planém stavu, jde o vyšlechtěnou rostlinu, která se množí vegetativně.
Zázvor je typicky zahřívací rostlinou a lze ji použít jak zevně, tak i vnitřně. Vnitřní použití zázvoru vychází především z prastarých praktik indické ajurvédy, kde se využívá při problémech zažívacího ústrojí, zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a celkově povzbuzuje metabolismus. Zázvor je znám především jako koření, oddenek (Zingiberis rhizoma) je důležitou lékopisnou surovinou, který je používána pro mírnění křečí a nevolnosti. V tradiční čínské medicíně se užívá oddenek usušený (ganjiáng) i čerstvý (shengjiáng).
Jako koření se zázvor používá ve všech kuchyních světa, zejména pro jeho typicky pikantní, ostrou, aromatickou a velmi výraznou chuť. Dává správný říz sladkým i slaným pokrmům, osvěžuje chuť masa, ryb a mořských pokrmů, dodává příjemnou pikantní příchuť sušenkám či perníkům. Ze zázvoru se také vyrábí různé nápoje, od čajů po alkoholické nápoje, jako je zázvorové pivo nebo zázvorová limonáda.
Zázvor je vytrvalá tropická bylina, která připomíná rákosí a pěstuje se podobně jako brambory. Na jejím stonku rostou špičaté, kopinaté listy a na stvolech vyrůstají krásné žluté květy připomínající orchidej. Plodem je trojpouzdrá tobolka, která se vyvíjí velmi zřídka a většinou nedozrává. Rostlina má hlízovitý dužnatý oddenek, který je silně rozvětvený. Z něj vyrůstá asi metr a půl vysoká lodyha ve srolované pochvě. Po sběru se oddenky ihned loupou, promývají vodou a suší se na slunci 5–6 dní. Řízky oddenků se sázejí v březnu a dubnu a oddenky se sbírají v prosinci a v lednu.
O zázvoru se zmiňují lékařské texty staré tisíce let. Pochází z Číny, odkud byl dovezen do Indie a později byl exportován arabskými obchodníky do starověkého Říma. Indové jej považovali za očistný prostředek ducha a těla. Pohrdali silně vonícím česnekem a cibulí, protože se obávali, že nebude vonět bohům, a proto si oblíbili svěží vůni zázvoru, která musela být příjemná i uctívaným bohům. Do Evropy se dostal až ve středověku. Arabští obchodníci tajili jeho původ a opřádali ho tajemstvím. Ve 13. a 14. století byl spolu s černým pepřem nejčastěji obchodovaným kořením. Půl kila zázvoru tehdy stálo tolik jako celá ovce.
Zázvor má mnoho účinků a v současnosti se považuje za jednu ze superpotravin.
Má silné antioxidační účinky, posiluje přirozenou obranyschopnost těla, imunitní systém a dýchací cesty. Udržuje normální hladinu cukru v krvi. Dokáže tišit nadýmání a kolikové bolesti, posiluje peristaltiku trávicího traktu. Zlepšuje látkovou výměnu a podporuje správné trávení, proto jej lze využít i při hubnoucích a detoxikačních kúrách. Tradičně se používá jako úleva od příznaků z nachlazení, ženy ho používají ke zmírnění menstruační bolesti. Prohřívací účinek zázvoru má vliv na zpomalený metabolismus a pomáhá nastartovat spalování tuků. Jeho velkou předností je schopnost navazovat na sebe škodlivé toxiny a podporovat jejich vylučování. Úpravou krevního oběhu pomáhá při problémech studených rukou a nohou. Lze ho také využít po nadměrné konzumaci alkoholu. Ulevuje při nevolnosti a nucení na zvracení. Je tak používán při těhotenských nevolnostech i mořské nemoci a chemoterapii. Obecně by dávka neměla překročit 4 g denně.
V kosmetickém průmyslu se používá v řadě produktů pro péči o pokožku a vlasy.
Působí jako stimulace pokožky, prokrvuje kožní buňky a podporuje jejich činnost. Pleť čistí a následně ji zklidňuje. Ocení ji zejména ti, co mají problematickou pleť či bojují s akutním kožním onemocněním. Zázvor také výrazně oživí a zoceluje poškozené konečky vlasů, zamezuje nadměrnému vylučování mazu z folikulů a následnému maštění vlasů. Velmi často se používá v přípravcích proti lupům, či jako pomoc při plísňových infekcí pokožky hlavy. Zázvorová kúra pomáhá omezovat vypadávání vlasů.
Éterický olej má kořeněnou, jemně citrusovou vůni, která osvěžuje tělo i mysl a má příznivý vliv na psychiku. Snižuje známky únavy, fyzického a duševního vyčerpání, dokáže povzbudit koncentraci a paměť Svěží vůně neutralizuje pachy, dodá energii a pomůže odpoutat se od starostí všedního dne.
Zázvor je velmi dobře využitelný pro podporu trávení zvířat, při nadýmání, průjmu i zácpě, podporuje apetit při nechutenství a zvyšuje aktivitu žaludku. Stabilizuje správnou motilitu střev, podporuje vylučování trávicích šťáv. Tradičně se používá při zadržené placentě. Sušený lze podávat malým zvířatům v dávce 15-200 mg/kg živé hmotnosti. Pro koně je udávána dávka 8 až 60 g sušeného zázvoru denně.
I u zvířat je prokázán jeho antiemetický efekt (proti zvracení). Můžete jej tedy využít, pokud má pes sklony ke zvracení při cestě autem. Pro tento účel jej lze využít i při chemoterapii.
Éterický olej je zvířaty vnímán pozitivně, včetně koček a exotů. Je protizánětlivý a rozšiřuje dýchací cesty. Při nevolnosti při cestování autem jej nakapejte na textilní předmět nebo hračku a dejte psovi do přepravního boxu nebo kápněte do náprsenky. Při intenzivních potížích podávejte přímo do tlamy 1 kapku na 20 kg živé hmotnosti. Pro ředění pro menší zvířata zvolte rostlinné oleje potravinářské kvality, třeba konopný nebo pupalkový.
Stejně jako u lidí se zázvorový esenciální olej hodí do masážních přípravků. Ocení jej tak fyzicky aktivní zvířata při zahřívací nebo rehabilitační masáži. Prohřívá tkáně do hloubky.
Koním je možné pro podporu trávení a zvýšení chuti ke žrádlu podávat 1 kapku esenciálního oleje na 200 kg živé hmotnosti 2x denně, postupně lze dávku navyšovat.
Byl prokázán jeho repelentní účinek proti komárům a klíšťatům, hodí se do repelentních směsí.
V kuchyni je zázvor nedílnou součástí mnoha receptů po staletí a dá se použít čerstvý, sušený, nakládaný nebo kandovaný. Mladý zázvor je křehký a sladký, s pikantní, lehce štiplavou chutí vzbuzující horký pocit. Používá se k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů či k odlehčení těžkých jídel. Starší zázvor je ostřejší, pálivější a má více vláken. V asijské, karibské a africké kuchyni je přísadou pokrmů s karí, dušených jídel, salátů, čatní, marinád, smažených mas a ryb. Čerstvý zázvor se přidává spíše do slaných nebo pikantních pokrmů. Kandovaný zázvor je výborný k pečivu nebo samostatně jako cukrovinka.
Zázvorový čaj:
Čaj se pije pro posílení imunity i jako prevence před nachlazením a chřipkou. Má hřejivé a povzbuzující účinky, jež prospívají celému tělu. Zlepšuje prokrvení, zahání chlad a pomáhá odstraňovat pocity chladných rukou a nohou. Podporuje činnost jater, pomáhá odbourávat škodlivé látky a působí jako detoxikační prostředek. Napomáhá pravidelnému vyprazdňování a působí proti zácpě. Zvyšuje chuť k jídlu a odstraňuje nechutenství. V čínské medicíně je zázvorový čaj používán k léčbě menstruačních křečí.
Čerstvý zázvor nakrájejte na plátky a zalijte jej vroucí vodou. Nechte louhovat po dobu 5 minut. Vylouhované kousky zázvoru z čaje odstraňte, nejsou určeny k požívání. Čaj můžete dochutit medem.
Zázvorový sirup:
Oloupaný zázvor nakrájejte na kostky, 1-2 citróny nakrájejte na plátky. Velkou sklenici na střídačku plňte citrónem a zázvorem až do čtyř pětin. Poté zalijte kvalitním medem, který můžete dochutit třtinovým cukrem. Sklenici důkladně uzavřete a postavte na tmavší a chladné místo. Tam ji ponechte po dobu tří dnů. Sirup se užívá pro posílení imunity a při nachlazení. Lze ho podávat každý den. Dětem stačí jedna lžíce.
Zázvorové bonbony:
350 g čerstvého zázvoru, oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci zalijte vařící vodou do výšky 2 cm a nechte takto 1 hodinu louhovat, aby zázvor změknul. Scedíme a získaný výluh dáme stranou. Zázvor zvážíme a přidáme stejné množství moučkového cukru. Na pánev dáme zázvor a asi 2 lžíce zázvorového výluhu a dáme na mírný oheň. Důležité je stále míchat, poté, co kousky zázvoru změknou jako turecký med (asi 30 minut) Necháme na pánvi vychladnout, a nakonec prosypeme moučkovým cukrem a uložíme do chladna.
Zázvorová kúra na vlasy
Zhruba 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte 20 minut vyluhovat pod pokličkou. Výluh následně sceďte. Aplikujte na vlasy po umytí – nemusíte po celé délce, ale soustřeďte se na pokožku hlavy a dobře vmasírujte. Nechte působit 15 minut (vlasy můžete obalit potravinovou fólií) a opláchněte. Opakujte 2x týdně po dobu 2-3 měsíců. Jemné pálení a mravenčení pokožky hlavy je známkou toho, že zábal účinkuje.
Tobolky při kinetóze
K prevenci kinetóz se užívá 0,5-2 g.
Varování:
U zázvoru nepřekračujte denní dávku čtyři gramy denně. Při užití na lačný žaludek může dojít k jeho podráždění. Zázvorové hořčiny jsou poměrně silné, a proto může zázvor při pravidelném překračování dávky zatěžovat srdce. Některým lidem může způsobovat pálení žáhy, bušení srdce či zažívací problémy. Kontraindikací jsou žaludeční, dvanáctníkové a střevní vředy, kolitida, Crohnova choroba. Nevhodný je také u pacientů, kteří se léčí s poruchami srážlivosti a s opatrností by měli zázvor užívat diabetici, jelikož může teoreticky potencovat hypoglykemii.