HŘEBÍČKOVEC KOŘENNÝ
Myrtaceae (myrtovité)
Hřebíček vyniká velkým množstvím silice, která obsahuje 85-95 % fenolů, z nichž nejvýznamnější je EUGENOL s malou příměsí ACETYLEUGENOLU. Dále obsahuje seskviterpeny α a β-KARYOFYLEN, pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, olej, malé množství esterů, alkoholů a ketonů, zvláště METYLAMYLKETON, který způsobuje charakteristickou vůni silice.
Vyvinutá, avšak ještě nerozvitá květní poupata (Caryophylli flos) se sbírají v době, kdy jejich spodní část začíná měnit barvu ze zelené v karmínovou. V této době má nejvíce aromatických látek. Kvalitní hřebíček má být tmavohnědý, se světlejším poupátkem a při stisknutí stopky by se mělo objevit malé množství oleje. Opatrně se suší na slunci tak dlouho, dokud nezískají červenohnědou barvu. Nechají-li se poupata rozvinout a květní plátky opadat, vznikne rozkvetlý hřebíček a později plody (bobule). Tyto produkty jsou však považovány za nežádoucí příměs.
Strom hřebíčkovec kořenný rostl původně na indonéských ostrovech, přičemž domácí je pravděpodobně na Molukách (Ostrovy koření), kde dodnes rostou nejstarší a nejkvalitnější hřebíčkovce. Postupně se rozšířil i do dalších oblastí světa s tropickým klimatem, a to na asijský, africký i americký kontinent a na mnohé ostrovy. Zejména je pěstovaný na ostrovech Zanzibar a Pemba (Tanzanie), v menším rozsahu na Madagaskaru, Sumatře a na Srí Lance.
Hřebíček vyniká svojí typicky příjemnou aromatickou vůní, díky které se stal jedním z nejoblíbenějších koření. Bohatou vůni hřebíčku lze cítit na velkou vzdálenost, je příjemná, hřejivá a ze všech aromatických látek patří mezi nejvíce povzbuzující. Jeho hřejivý účinek zvyšuje „oheň“ v žaludku, má dobrý vliv na trávení, stimuluje krevní oběh a podporuje funkci jater. Hřebíčková silice je účinným stimulantem pro plíce a žaludek, rozptyluje horečku, dezinfikuje lymfatické tkáně, znamenitě tlumí citlivost a bolestivost zubního nervu, podporuje libido, chuť k jídlu a prokrvení.
Stále zelený tropický strom, který hojně zplaňuje ve volné přírodě, dorůstá do výšky až 20 m, na plantážích obvykle do výšky 10 m. Dožívat se může i 400 let. Má hustou, kuželovitou a symetrickou korunu, kmen má četné postranní větve a hladkou šedavou kůru. Listy bývají po vyrašení světle zelenožluté, na líci jsou lesklé, tmavě zelené, brzy kožovatí. Má čtyřčetné zvonkovité květy, rudé barvy se žlutými okvětními lístky. Plodem jsou eliptické jedno nebo dvousemenné bobule. Celá rostlina je prostoupena schizogenními siličnými kanálky. Listy, květy a pupeny jsou vysoce aromatické. Silice Caryophylli floris etheroleum se získává destilací s vodní parou a je zařazen v Českém lékopise.
Koření se dostalo do Evropy mezi roky 300 a 500 našeho letopočtu. Ví se, že se s ním obchodovalo již dříve, nejméně od roku 1721 před n.l., protože se našel v jedné syrské nádobě z oné doby. V 17. století, kdy se šířilo nebezpečí dýmějového moru, nosili lékaři masky ve tvaru zobáků, jež byly naplněné hřebíčkem, mátou a květními plátky růží. Panovník čínské dynastie Chan ve třetím století před naším letopočtem zavedl pravidlo, že každý, kdo před něj předstoupí, si musí osvěžit dech žvýkáním hřebíčku.
Nejstarší hřebíčkovec je starý 350 až 400 let a roste na ostrově Ternate (Moluky).
Hřebíček nachází uplatnění v ajurvédské medicíně, čínské medicíně a v zubním lékařství. Je využíván ve formě tinktury, oleje nebo jako koření. Vyniká svou chutí a příjemnou vůní. Doporučuje se používat čerstvě mletý hřebíček, protože svou specifickou vůni rychle ztrácí. Podle ajurvédy prášek z hřebíčku posiluje činnost srdce, má hřejivý účinek, zvyšuje oheň v žaludku, stimuluje krevní oběh a podporuje funkci jater. Jeho teplo vyvolává pocení a pomáhá snížit horečku. Silice uvolňuje křeče hladkých svalů trávicí trubice. Koření zlepšuje chuť k jídlu a vylučování trávicích enzymů, přičemž pomáhá normalizovat střevní mikrofloru ničením kvasných a hnilobných mikroorganismů. Proto se doporučuje při dyspepsiích spojených s meteorismem a s kolikami.
Pomáhá při poruchách trávení a uleví od bolesti zubů. Hřebíčková silice a samotný EUGENOL se používají pro své dezinfekční a lokálně anestetické účinky v zubním lékařství k dezinfekci dutiny ústní, k tlumení citlivosti a bolestivosti zubů. Hřebíček pomáhá při zažívání, omezuje křeče, ulevuje při nadýmání a při průjmu.
Při bolesti zubů si můžete ústa vypláchnout hřebíčkovou tinkturou, potřít bolestivou oblast éterickým olejem, případně rozžvýkat jeden až dva hřebíčky. 2-3 hřebíčky můžete také krátce povařit ve vodě a vložit je do úst až změknou. Odvarem navíc můžete vyplachovat ústa. Pokud bolest způsobuje vypadlá plomba, namočte stočenou vatu do hřebíčkového oleje a vložte do zubu. Bude mít anestetický a analgetický účinek.
Hřebíček má obrovské spektrum účinků, které mohou pomoci při různých potížích i zvířatům. Jelikož se jedná o velmi aromatické a výrazně hřejivé koření, je potřeba jej ale využívat s mírou a rozvahou. To platí zvláště o éterickém oleji, který přináší jeho účinky ještě koncentrovanější. Používáme jej vždy ve vysokém ředění. Výjimkou je lokální použití při bolesti zubů, kdy lze olej použít ředěný v rostlinném oleji na 25-50 %. Aplikujeme jen malinké množství na problematické místo, např. pomocí čisticí tyčinky na uši. Hřebíčkový olej tak pomáhá díky protizánětlivému efektu a svou schopností tlumit bolest do doby, než např. zvíře ošetří profesionál.
Se zvýšenou opatrností lze použít i koček.
Známé jsou jeho repelentní účinky proti komárům i klíšťatům. Prokázána je i účinnost proti roztočům způsobujícím svrab. Je možnou složkou přírodních antiparazitárních přípravků.
Dalšími indikacemi pro použití u zvířat jsou také bradavice. U koní je díky silným antimikrobiálním, levurocidním a antimykotickým účinkům výborný do přípravků pro péči o problematická kopyta se sklonem k hnilobě.
U koní je dobře tolerováno i perorální podání hřebíčku.
Laboratorními vyšetřeními byla prokázána účinnost silice proti původci vápenatění včelího plodu a moru včelího plodu.
Dávkování sušeného hřebíčku pro malá zvířata: 25-300 mg/kg živé hmotnosti. Nebo vytvořte nálev: 5 g sušeného hřebíčku na hrnek nálevu. 50 až 100 ml nálevu/10 kg živé hmotnosti podávejte denně do krmení.
Hřebíčková tinktura:
10 g hřebíčku a polovinu větší skořice naložte do půl litru lihu (60%). Nechte louhovat 2 týdny na teplejším místě. Tinktura pomáhá bolavým svalům a kloubům při artritidě, Tinkturu lze použít také na drobné rány a mykotické potíže.
Čaj Masala:
Do půl litru vody dejte 4 hřebíčky, 3 kardamomy, 4 zrnka černého pepře, kousek skořicové kůry a kousek čerstvého kořene zázvoru. Povařte asi 10 minut na mírném ohni. Přidejte 2 dcl mléka, 3 čajové lžičky třtinového cukru a necháme krátce přejít varem. Nakonec přidáme 3 čajové lžičky indického čaje Assam. Odvar sundáme z ohně a necháme 2 minuty louhovat. Poté čaj scedíme a pijeme horký. Tento lahodný čaj je vhodný na trávení a prohřeje vaše tělo při zimnici, nachlazení a chřipce.
Varování:
Hřebíčkový olej by se neměl používat v těhotenství a u malých dětí.