SKOŘICOVNÍK CEJLONSKÝ
Lauraceae (vavřínovité)

silice, MANNITOL (způsobuje sladkou chuť drogy), třísloviny, sliz, škrob. Silice obsahuje 60-75 % skořicového aldehydu CINNAMYLALDEHYD, 4-10 % fenolů, hlavně EUGENOL, uhlovodíky PINEN, FELANDREN, KARYOFYLEN. Silice z listů obsahuje 70-95 % EUGENOLU. Obsahuje také plno vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Sušená kůra zbavená korku a části primární kůry. Asi 18 měsíců staré výhony se sklízejí 2-3krát do roka, obvykle po období dešťů, kdy se kůra snadno oloupává. Při sušení se původně světlá kůra zbarvuje vlivem enzymatické reakce hnědočerveně. Z kůry stromu se získává destilací éterický olej, který je velmi aromatický a obsahuje celou řadu prospěšných složek. K získání 1 kg éterického oleje je zapotřebí 20 kg této suroviny. Listy se většinou používají k destilaci silice. Éterický olej z kůry je výraznější, kvalitnější a také dražší. Rozdíl je také ve vůni. Olej z listí skořice se svou vůní podobá více hřebíčku.
Skořicovník je tropická rostlina, která roste po celé jihovýchodní Asii. V našich podmínkách ji nelze pěstovat. Většina skořice se proto dováží z Asie, konkrétně z Indonésie. Stromy ve své domovině dosahují výšky 10 a někdy i 15 metrů. Sbírá se mladá kůra, ale za nejkvalitnější je považována kůra z větví do 3 let.
Díky své jedinečné, nezaměnitelné vůni a prohřívacím účinkům je skořice typickým kořením podzimního a zimního období. Po dlouhá staletí se používá k ochucování jídel a kdysi byla ceněna více než zlato. Blahodárné účinky skořice využívali již staří Číňané, kteří ji vyváželi do Řecka a Římské říše a na dvůr egyptského faraona. Indická celostní medicína Ajurvéda věří, že skořice přináší člověku energii a pro zahřívací účinky ji doporučuje například ke stimulaci oběhu. Strom má voňavou kůru, listy a květy a už samotná vůně skořice zvyšuje mozkovou aktivitu, stimuluje a zlepšuje paměť a zvyšuje pozornost. Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotika. Dokáže také hlídat hladinu cukru v krvi. Éterický olej z kůry skořicovníku pravého obsahuje velké množství CINNAMALDEHYDU, kterému se přisuzuje většina léčebných účinků. Pokud si po jídle dáte čaj s trochou skořice, pomůže vašemu žaludku rychleji trávit a tím mu ulehčíte od zdlouhavého vstřebávání sacharidů. Je také výborným zdrojem vápníku, vlákniny a různých druhů minerálů.
Skořicovníků existuje přes 200 druhů. Nejvyšším podílem aromatických látek má skořicovník cejlonský. Jde až o 15 metrů vysoký strom, který je na plantážích udržován díky pravidelnému seřezávání mladých větviček jako keř. Z nich se sloupne kůra, která při sušení dostává typický tvar dvojité roličky.
Skořice potěší nejen naše chuťové pohárky, ale zároveň příznivě působí také na naši psychiku.Skořice má neuvěřitelnou schopnost zahřát celé tělo.Sladká a kořenitá vůně skořicového oleje je velmi příjemná i v difuzéru. Nejenže provoní místnost a navodí hřejivou atmosféru, ale je také přirozeným odpuzovačem hmyzu. Podporuje intimitu, atraktivitu a zdravé přijímání těla. Hřejivá masážní směs se skořicí ošetří prochladlé a bolestivé svaly a klouby.
Skořice může napomoci snižovat hladinu krevního cukru. Jednou z její složek je HYDROXYCHALKON, který v organismu napodobuje účinek inzulínu a urychluje průnik glukózy do buněk. Vedle toho také zvyšuje citlivost buněk k inzulínu.
Skořice je v malých dávkách používána jako složka krmiv. Stimuluje produkci trávicích šťáv a podporuje trávení, proto je její efekt pozitivní při nechutenství. U hospodářských zvířat jsou oceňovány vyšší hmotnostní přírůstky. Podporuje přirozenou střevní mikroflóru a omezuje osídlení střeva škodlivými mikroorganismy. Malým zvířatům je podáváno 25-300 mg sušené kůry/kg živé hmotnosti.
Éterický olej je v přípravcích pro zvířata vzhledem ke svému výraznému pachu používán v nízkých koncentracích. Uplatňuje se i díky repelentním účinkům.
Skořice proti celulitidě:Smíchejte kelímek bílého jogurtu s 2 lžícemi tvarohu, 1 lžičkou olivového oleje a cca 5 lžičkami skořice, poté naneste na nohy. Ty pak zabalte do potravinové fólie a ručníku a aspoň hodinu takto relaxujte.
Tip:
Zažene chuť na sladké. Máte-li chuť na sladké, malíčkem jemně otřete vrchní část lahvičky od esence skořice a přiložte prst na špičku jazyka. Dostaví se intenzivní a příjemná sladká chuť a už není třeba hledat nezdravou variantu mlsání.
Varování:
Množství skořice používané v kuchyni je bezpečné, ačkoli nelze vyloučit alergické reakce. To ovšem neplatí o éterickém oleji. Na kůži může způsobit zarudnutí a pálení. Vnitřně pak může způsobit nevolnost, zvracení a může poškodit ledviny. Používejte jej vždy ředěný!