XANTHAN

Bílý nebo žlutobílý sypký prášek, komerčně dostupné typy se liší velikostí částic.
Synonyma:
xantánová guma, E415
Původ:

Získává se fermentací glukózy nebo sacharózy za pomocí bakterií Xanthomonas campestris. Tato bakterie se v přírodě může nacházet v brukvovité zelenině. Jako zdroj glukózy či sacharózy lze použít kukuřici, pšenici, sóju, ale také cukrovou třtinu či řepu.

Vlastnosti:

Prakticky nerozpustný v organických rozpouštědlech, ve vodě gelovatí za vzniku vysoce viskózního roztoku. Fyzikálně a chemicky je stabilní v rozmezí 10 °C až 60 °C a při pH 4-12. Je to vysoce mukoadhezivní, viskoelastická látka, jejíž vlastnosti se nemění ani během dlouhodobého uchovávání. Při použití 0,5% xanthanu do přípravku ještě nedochází k jeho zahuštění, ale zajistí dobrou roztíratelnost, 1% xanthan zajistí konzistenci tekutého gelu, 2% xanthan vytvoří konzistenci tužšího gelu.

Funkce:

Stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor. Je vynikajícím stabilizátorem suspenzí a emulzí. V emulzích zajistí jejich lepší roztíratelnost, jejich konzistence je pak jemná, vláčná a sametová. Umožňuje také suspendování pevných částic v kapalinách.

Výskyt:
Popis:

Xanthan je přírodní polysacharid s vysokou molekulovou hmotností. Je to velmi stabilní látka, která prodlužuj trvanlivost přípravků, udržuje je čerstvé a zpomaluje jejich vysušování. Xanthan má zároveň stabilizující účinky.

Zajímavosti:

Xanthan se velmi často přidává jako gelotvorná složka do aloe vera. V některých případech se tak 100 % aloe vydává nesprávně za čistý aloe gel. Ve skutečnosti má čisté aloe vera charakter tekutiny, nikoli gelu.

Použití:

Je to velmi stabilní surovina, která prodlužuje trvanlivost produktu. V kosmetických přípravcích se používá k úpravě viskozity a tekutosti. Stabilizuje emulze a používá se k dosažení gelovitých, viskózních konzistencí. Xantánová guma váže vlhkost a na pokožku působí hydratačně. Využívá se běžně při výrobě krémů a zubních past, kde funguje jako stabilizátor.
V potravinářství se používá jako želírovací a zahušťovací přípravek. Usnadňuje práci s bezlepkovým těstem, kde má za úkol částečně nahradit vlastnosti lepku, tzn. zpevňuje strukturu těsta, zlepšuje jeho elasticitu, váže vodu a zadržuje vzduch. Finální produkty zůstávají déle čerstvé, křehké a pomaleji vysychají (tvrdnou). Jelikož neobsahuje gluten, je ideálním pomocníkem v kuchyni pro celiaky.

Použití u zvířat:

Xantanová guma je pro zvířata bezpečná látka, proto je využívána jako surovina při výrobě přípravků určených i pro veterinární oblast. Pro kůži je prakticky nedráždivá. Nedráždí ani oči.

Recepty a použití:

Bezpečnost:

Nejsou známy žádné negativní účinky na zdraví. Vzhledem k tomu, že se xanthan vyrábí kultivací bakterií na produktech (kukuřice, pšenice, sója), které jsou samy o sobě alergeny, existuje u citlivých osob riziko vzniku alergické reakce, doprovázené např. zažívacími problémy, průjmem či bolestí hlavy. Při nadměrné konzumaci dochází k nadýmání.