LECITIN


Synonyma:
Fosfatidylcholin, fosfatidylcholin ze sójových bobů, lecitin ze sójových bobů
Původ:

Standardizovaný koncentrát fosfatidylcholin získaný ze sójových bobů a stabilizovaný v oleji ze světlice barvířské

Vlastnosti:

Ve vodě je prakticky nerozpustný. Z chemického pohledu jde o směs různých polárních fosforečnanů, glykolipidů, neutrálních lipidů, triglyceridů, sterolů a mastných kyselin. Jejich molekulární struktura dává lecitinu unikátní povrchově aktivní vlastnosti díky tomu, že lecitin obsahuje jak lipofilní, tak hydrofilní část. Díky tomu je nenahraditelným emulgátorem, disperzním činidlem, stabilizátorem, zvlhčujícím prostředkem a antioxidantem. Lecitin má také vynikající nutriční vlastnosti díky fosfolipidům v něm obsaženým.

Funkce:

emulgátor, antioxidant, solubilizátor, nosič lipofilních sloučenin

Výskyt:
Popis:

Jedná se o emulgátor přírodního původu, lze ho použít jako solubilizátor špatně rozpustných složek, jako nosič lipofilních sloučenin nebo jako zdroj fosfatidylcholinu. Umožňuje přípravu produktů přímo v bezvodém systému, usnadňuje výrobu přípravků pro topickou aplikaci, zlepšuje biologickou dostupnost a absorpci aktivních lipofilních složek při topické aplikaci a v orálním podávání léků.

Zajímavosti:
Použití:

Je používaný v recepturách pro kosmetické přípravky pro péči o kůži a vlasy, v produktech pro ochranu kůže před slunečním zářením, jako pleťový kondicionér, emoliens, emulgátor a antioxidant. Používá se v některých formulacích na bázi lipidů ke zlepšení vstřebávání, účinnosti a terapeutického indexu aktivních složek. Je zdrojem polynenasycených mastných kyselin.

Použití u zvířat:
Recepty a použití:

Bezpečnost:

Tato složka je považována za netoxickou a biodegradabilní, je použitelná dokonce i v rámci dietetických přípravků pro člověka i zvířata. Lecitin je v organismu přirozeně se vyskytující substance, nevykazuje dráždivost ani jiné negativní vlastnosti na organismus.