VITAMÍN E

Čirá, bezbarvá nebo slabě nažloutlá viskózní olejovitá kapalina, prakticky bez zápachu, olejové mdlé chuti.

Synonyma:
tokoferol, tokoferol-alfa-acetát
Původ:

Vitamíny skupiny E (tokoferoly) jsou izolovány z některých rostlinných olejů, ve kterých se vyskytují přirozeně (např. olej z pšeničných klíčků). Tokoferol-alfa-acetát představuje ester alfa-tokoferolu s kyselinou octovou. Jedná se o synteticky připravený racemát, který je stabilnější a stálejší vůči oxidačním vlivům.

Vlastnosti:

Je prakticky nerozpustný ve vodě, dobře rozpustný v etanolu 96% (1:10). Je neomezeně mísitelný v rostlinných olejích. Tokoferoly jsou citlivé na světlo, kyslík a opakované zahřívání. Mohou být absorbovány plastovými obaly. V důsledku toho se může jejich obsah během skladování snižovat. Estery tokoferolu jsou stabilnější, mnohem méně citlivé ke světlu, vzdušnému kyslíku a UV záření. Tokoferol-acetát je relativně nestabilní v alkalickém prostředí. V kosmetických produktech je možné zapracování do olejových roztoků, mastí, krémů či tekutých emulzí. Je obvykle používán v koncentracích od 2 do 5 %.

Funkce:
Výskyt:
Popis:

Vitamín E patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a v organismu slouží jako nejdůležitější antioxidant. Je obsažen v rostlinných olejích (olej z pšeničných klíčků, kokosový, konopný), v semínkách (slunečnicová či sezamová) a v ořeších, mandlích, v másle, v mléce, v sóje či v mase savců. Vitamín E je souhrn označení pro skupinu strukturně si podobných látek, které se označují jako tokoferoly. Konkrétně se mezi ně řadí α-, β-, γ- a δ-tokoferol. Díky své antioxidační funkci působí vitamín E jako ochranný systém pro nejrůznější buňky v těle – zejména stabilizuje buněčné membrány a brání jejich možnému poškození. Kromě toho je důležitý pro správné fungování imunitního systém a pro tvorbu některých látek, které ovlivňují srážlivost krve a zánětlivé reakce.

Zajímavosti:
Použití:

Tokoferol-acetát nachází využití jako pomocná látka (jako antioxidant lipofilních fází, tuků, olejů, silic). Antioxidační účinek může být zvýšen přidáním lecitinu. V dermatologii se využívá jeho podpůrných epitelizačních účinků v mastech, krémech, tekutých emulzích. Při aplikaci na pokožku podporuje její hydrataci, vláčnost a hebkost, snižuje poškození kůže způsobené UV zářením. Při zevním použití chrání buňky pokožky před poškozením, zpomaluje proces stárnutí a přispívá k pružnosti, hebkosti a mladistvému vzhledu pokožky.  V dermatologii při aplikaci na pokožku podporuje její hydrataci, vláčnost.

Použití v kosmetice:
Přidejte několik kapek vitamínu E do vlasové masky nebo kondicionéru, který nechte chvilku působit a poté smyjte. Připravit si můžete také svou vlastní vlasovou masku smícháním 2 lžic rostlinného oleje (olivového, jojobového, ricinového,), 1 lžíce medu a 10 kapek vitamínu E. Směs dobře promíchejte a nechte 20 minut působit. Poté umyjte běžným způsobem.

Použití u zvířat:

Tokoferol-acetát je běžně používán jako aditivum do krmiv pro zvířata. U potravinových zvířat není předmětem pro stanovení MRL. Ve veterinární kosmetice má stejné využití jako v lidské. V přípravcích aplikovaných na kůži slouží jako důležitý antioxidant, je obvykle používán v koncentracích do 5 %.

Dle studií je tato látka považována za bezpečnou a v použitých koncentracích nepředstavuje pro cílové druhy, březí samice ani mláďata žádné riziko.

Recepty a použití:

Bezpečnost:

Nadměrný a dlouhodobý kontakt s kůží může vést ke vzniku erytému (zčervenání) a kontaktní dermatitidy.